Groeien met massage

by | 13 december 2022 | Massage, Massage opleiding, Persoonlijke ontwikkeling

‘Hoe kan jouw massage-opleiding bijdragen aan mijn ontwikkeling?’ vroeg Joke mij vorige week. Goede vraag, want als je besluit om een massage-opleiding te gaan doen, dan verwacht je de kneepjes van het massagevak te leren. En die leer je ook! Maar je ontdekt nog zo veel meer. Lees maar wat mijn opleiding teweeg heeft gebracht bij Mieke, Ellen, Marlies, Mark en Judith. 

De wijsheid van je lichaam


Massage is een vorm van lichaamswerk. Emoties sla je op in je lichaam, zeker als het om onverwerkte emoties gaat. Iets wat bij jou in je onbewuste zit weet je lichaam wel. Met massage maak je gebruik van de wijsheid van je eigen lichaam, dat kan heel confronterend zijn, en ook heel verhelderend waardoor je volgende stappen maakt.

Veilige omgeving


Natuurlijk is affiniteit met masseren wel heel handig als je een massageopleiding gaat volgen. Welke items of thema’s je gaat uitwerken of aanpakken weet je deels vooraf maar tijdens de opleiding wordt het zeker duidelijk. Je kunt niet om je eigen lichaamssignalen heen. De opleiding vindt plaats in een veilige en vertrouwde omgeving met begeleiding van professionals.

Groeien in zelfvertrouwen


Wil je groeien in zelfvertrouwen? Je denkt dan misschien niet meteen een massage opleiding maar het tegendeel is waar. Masseren leer je door het te doen, te ervaren, te geven èn ontvangen. Door de ander aan te raken, met aandacht en zo te worden aangeraakt. Mieke twijfelde of haar aanrakingen fijn waren, ze was erg onzeker over. Ook toen ze hoorde dat dat wel zo was. In de weekenden werd het duidelijk dat onzekerheid een grote belemmerende factor in haar leven is. Haar relatie met haar moeder heeft daar een grote rol in. Langzaamaan maakt Mieke zich steeds verder los van haar. Ze ervaart de massageopleiding als grote steun in dit moeizame proces. Ze ontdekt waar in haar lichaam de spanning vast is gaan zitten en durft beetje bij beetje stapjes te maken om dit aan te gaan.

Weer durven aanraken


Een ander voorbeeld is het verhaal van Ellen. Ten gevolge van seksueel kindermisbruik heeft ze een angsten voor aanrakingen en aangeraakt worden. Een stem in haar stimuleerde haar om haar angsten aan te gaan en mee te doen aan een massage weekend. “Het is een pad vol persoonlijke ontwikkeling geworden. Ik heb geleerd complimenten aan te nemen, het heeft mijn zelfbeeld vergroot. Ik heb ook geleerd om op (te) drukke momenten in mijn leven rust te pakken. Dat werkt. Ik heb moed ontwikkelt om goed voor mezelf te zorgen en uit stress te blijven.”

Acceptatie van je eigen lichaam


Marlies heeft geleerd dat ze haar eigen lichaam meer mag accepteren. Ze is dankbaar voor haar gezonde lichaam m alle ‘oneffenheden’. Dat wist ze in haar hoofd al lang. Tijdens de opleiding heeft ze ontdekt dat dat ook in haar lichaam zit. Dat ze een volledige massage mag ontvangen. ook op de ‘lelijke  of onvolmaakte’ plekken. Het accepteren van haar eigen lichaam maakt dat ze zonder oordelen over de ander die persoon kan masseren. Dat geeft haar heel veel ruimte en mogelijkheden.

Stevig versus zacht


Mark is een man met stevige aanpak in alles wat hij doet. Eerder heeft hij sportmassage gedaan en hij wilde ook andere massagetechnieken leren. Bij Mazzaze leerde hij om vanuit zachtheid en holistische wijze te masseren, dat geeft hem meer tools om beter af te stemmen in de massage. Bovendien heeft hij als mens de zachtheid in zichzelf leren kennen. Een gezonde tegenhanger van zijn stevige aanpak. Hij heeft dat meer geïntegreerd in zijn leven en is een milder persoon geworden.

Stress reductie


Judith zit heel veel in haar hoofd, ze mist regelmatig de aansluiting met haar lichaam en ze houdt erg van massages. Ze heeft een keer meegedaan aan een workshop en ontdekte dat ze een massage geven zo fijn vond dat ze daar meer mee wilde doen. Ze heeft gedurende de opleiding geleerd dat ze meer in balans is met zichzelf als ze met regelmaat masseert. De aandacht voor het geven van een massage brengt haar rust en overgave waarmee ze in een ontspannende modus komt. Daarmee kan ze de stress van haar werk goed aan en heeft ze er meer plezier in. Een massage ontvangen vind ze ook fijn, de combinatie van geven en ontvangen brengt haar meer.

Het zijn een aantal voorbeelden van ervaringen en leermomenten van mensen die in opleiding zijn of al hebben afgerond. Stappen in de persoonlijke ontwikkeling.

Dit blog is ook gepubliceerd in Het AndersMagazine nr 10. 
Online magazine te downloaden op AndersTijd.nl 
Onderdeel van VakantieAnders
Verified by MonsterInsights