Massage is communicatie zonder woorden

by | 19 oktober 2021 | Massage, Persoonlijke ontwikkeling

Massage is aanraken. Aanraken is een levensbehoefte net zoals eten en drinken. De huid, het grootste orgaan van de mens heeft aanraking nodig, denk maar aan de baby die je zachtjes wiegt of de arm om je heen als je graag troost wil, aan de arm om je heen bij verdriet, of aan de hand op de zere plek van je lichaam. Aanraken is troostend en helend.

Er zijn veel soorten en stromingen in de wereld van massage. Van hard tot zacht, van alleen een lichaamsdeel tot holistisch. In alle massages is de aandacht waarmee je de massage geeft misschien wel het allerbelangrijkste. In de Mazzaze opleiding is met aandacht masseren in elk geval een van de peilers. Aandacht voor jezelf als masseur en zeker ook aandacht voor je klant. Dat voelt hij/zij. Als je er met je hoofd niet bij bent dan zijn je aanrakingen anders, minder afgestemd op de man vrouw die je masseert.

Wat gebeurd er in je lijf als je gemasseerd wordt?

Massage stimuleert de productie van endorfines, een lichaamseigen pijnstiller. Er ontstaat ook een toename van serostine, het gelukshormoon dat een gunstig effect heeft op je stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het niveau aan oxytocine neemt toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en gebondenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen.

En wat nog meer?

De aanrakingen kunnen je ook emotioneel raken, dat er iets wordt aangeraakt dat vast zit in je lichaam. Emoties kunnen vrijkomen, vastzittend verdriet kan in beweging komen of je voelt ineens een enorme vermoeidheid. Als je deze lichaamssignalen waarneemt en toelaat heeft dat absoluut een bevrijdend effect. Bij een regelmatige massage leer je beter je eigen lichaamssignalen te herkennen.

Contact met jezelf

Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem. Lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen. Massage is een zachte manier om te kunnen ontspannen. Massage is communicatie zonder woorden, een prachtige manier om contact te maken met jezelf èn de ander.

Verbinding met haar lichaam

In mijn massage salon en in de weekenden en opleiding kom ik dit allemaal tegen. Het mag er ook allemaal zijn. Een paar voorbeelden. Anton noemt zijn maandelijkse massage de APK van zijn lichaam. Margo komt om helemaal te worden aangeraakt omdat ze voelt dat ze daarvan optimaal ontspant, ‘een heerlijk uur voor mezelf’ noemt ze het. Anna heeft het nodig om meer verbinding met haar lichaam te maken, ze voelt zich na een massage echt anders en fijner. Ze is ervan overtuigt dat het haar ontlaadt van stress die ze onbewust telkens vasthoudt.

Veilige aanrakingen

Elvira komt naar de weekenden om in de zachte sfeer van de massages te zijn, de rust in zichzelf te vinden en te genieten van de aandacht voor zichzelf. Mark is er vaak bij omdat hij van masseren houdt maar er in zijn dagelijkse leven niet aan toe komt, in deze weekenden kan hij naar hartenlust masseren en gemasseerd worden zodat hij weer helemaal ontspannen is. Ingrid heeft bij de massage weekenden veel baat naast haar behandelingen bij de haptonoom waar ze leert om weer veilig te worden aangeraakt.

Voor mij is het wel duidelijk, massage is noodzakelijk voor je lichaam. En dus voor jezelf, het is veel meer dan alleen luxe verwennerij!

Wil jij het ook ervaren? Kom eens meedoen aan een van de massage workshops, dagen of weekenden van Mazzaze.
Of boek een massage voor jezelf.

Verified by MonsterInsights