Waarom juist bij acute stress massage helpt

by | 26 maart 2019 | Massage

Miranda (44 jaar) heeft fulltime baan, een man en twee tienerdochters. Na een tip van een vriendin in een gesprek over me-time komt ze voor de eerste massage bij mij. Haar drukke leven eist zijn tol, ze heeft weinig tijd voor ontspanning naast werk en gezin. Ze voelt zich steeds meer opgejaagd en onrustiger. Nu is ook haar moeder ziek geworden, dat geeft haar extra zorgen en stress. Na aandringen van die vriendin heeft ze de afspraak gemaakt en nu, op het moment dat ze binnenstapt, is ze al blij dat ze hier is. Ze kijkt uit naar het uurtje op de massagetafel.  

Ze komt net uit haar werk, keurig gekleed en op hoge hakken. Met een kopje thee maken we kennis met elkaar en vertelt ze me dat ze heel moe is. Dat zie ik in haar ogen. Ze heeft in de gaten dat er iets moet veranderen om rust te gaan voelen in haar lijf.

Andere invulling voor de avond


Ze vertelt dat ze met zichzelf een afspraak heeft gemaakt dat ze na 20.30 uur niet meer mag werken. Ze heeft moeite met inslapen en ligt vaak nog te piekeren voor ze in slaap valt. Daar wil ze vanaf en het lukt al de hele week om na die tijd iets anders te doen. Bijvoorbeeld bij haar moeder op bezoek, een mooi boek lezen, mandala’s kleuren, dansen, een spelletje met haar man of lekker naar buiten voor een avondwandeling. Het bevalt haar goed, ook al slaapt ze nog niet sneller in. Dat zal tijd kosten zegt ze. 

Spanning in haar lichaam


Miranda heeft geen fysieke klachten, behalve haar vermoeidheid.
Als ik start met de massage heeft ze een hoge ademhaling en is ze zoekende naar de juiste houding voor haar armen. Ik voel de onrust en spanning in haar lichaam. Op haar rug, bij haar nek en schouders en bij haar benen en voeten. Daar zit het vast, de spieren zijn strak en hard. Zachte en duidelijke aanrakingen zijn hier goed, en ze beweegt haar lichaam iets naar mijn handen toe. Dat is mooi.

In ons nagesprek blijkt dat Miranda zich helemaal niet bewust is van de spierspanning, maar dat ze de aanrakingen daar confronterend en prettig vond. Er gebeurde wel iets in haar lijf, ze kan nu niet zo goed benoemen wat dat precies is. Ze voelt zich wel goed na deze massage van een uur.

Acute stress fase


Bij stress kun je best lang in de zogenaamde acute fase blijven zonder in de chronische fase terecht te komen. Natuurlijk is het zaak om naar de oorzaken te kijken en daar iets aan te doen. Daarbij is het ook van belang om voor ontspanning te zorgen. Bij een massage kun je ontspannen en de signalen van je lichaam herkennen. In ontspanning kun je beter loslaten, relativeren en opladen. Je zorgt voor jezelf.

Me-time


Miranda is inmiddels 7 keer bij mij geweest, we zijn een paar maanden verder. Ze heeft gemerkt dat de massage en het bewegen door buiten te wandelen haar heel goed doen. Het heeft haar geleerd dat ze meer tijd voor zichzelf mag nemen. En ze heeft een nieuw contract op haar werk; ze is van 5 naar 4 dagen gegaan. Er was een kans waardoor dit mogelijk was en die heeft ze met twee handen aangegrepen, iets wat ze voor zichzelf aan half jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. De me-time door massage, wandelen en tijd voor moeder en gezin hebben haar rust gegeven. Ze voelt zich nu veel beter en rustiger. De komende maanden heeft ze haar massage- afspraken al gepland, ‘want dat blijf ik mezelf gunnen’ zegt ze met een grote lach!

Ben jij ook toe aan ontspanning in een periode waarin acute stress in je leven is? Bel gerust voor een massage afspraak

Geverifieerd door MonsterInsights