Je eigen lichaam voelen door een massage?

by | 19 januari 2022 | in de maatschappij, Massage

Er zijn heel veel massage praktijken en salons. Dat is geweldig. Want ieder mens zou zich maandelijks moeten laten masseren. Door een professionele masseur. Omdat dat goed voor je lichaam is, omdat je dan tekens weer in contact komt met je zelf. De mensen die regelmatig op een massagetafel liggen zullen dit bevestigen en voor anderen klinkt dit misschien heel raar. En dat snap ik.

Peuterlogica

Het doet me denken aan een moment van jaren geleden toen mijn jongste zoon 4 jaar was. Hij zat met een vriendje te spelen in onze huiskamer en ik zat met zijn moeder een kopje koffie te drinken in diezelfde kamer. In ons gesprek hadden we het over moeilijke kwesties uit het leven en hoe daar mee om te gaan. Een conclusie was ‘dichtbij jezelf blijven’, daar waren we het over eens. Vriendje en moeder gaan naar huis en mijn zoon komt naar mij toe en we zitten samen even op de bank. “Mama, wat zeiden jullie nou? Dichtbij jezelf blijven? Wat bedoel je daarmee? Ik ben altijd dicht bij mezelf, dat kan toch niet anders!”. Tja, haha, het is een heerlijke relativerende kinderlogica.

Bij jezelf blijven

Dat doet een kind ook, bij zichzelf blijven, Hij doet wat hij wil en is nog niet ‘geprogrammeerd’ om te handelen op wat anderen misschien wel van hem verwachten. Dat ontwikkelt zich later en steeds meer. Zoveel dat je als volwassene vaak in de verleiding komt om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt, iets wat niet lekker voelt of wat over je grens gaat. Onder het mom van rekening houden met de ander of iets doen voor de ander of omdat het zo hoort. Op zich is daar natuurlijk helemaal niets mis mee zolang jij jezelf er ook goed bij voelt.

Pijnlijke spanning

In een massage voel je pijnlijke plekken van je lichaam omdat de masseur ze aanraakt. Dat kan spanning zijn. Spanning die daar is uit ongenoegen over iets. Door die aanrakingen word je je ervan bewust. Als je daarvoor open staat. Een massage ontspant, dat is heel fijn. En om in ontspanning te blijven dien je te werken aan de reden van de spanning die je in je lijf hebt vastgezet. Pijnlijke plekken weet je wel, die voel je en daar geef je aandacht aan.


In mijn bekken

Door de aanrakingen in een massage voel je je lichaam ook door de handen van de masseur. Dan kan er iets aangeraakt worden dat niet bekend is bij jezelf, je lichaam weet het wel, maar het is nog niet in jouw bewustzijn gekomen. Ik heb het deze week weer eens ervaren. Ik lig minstens een keer per maand op de massagetafel voor een massage. Deze week heb ik gevoeld dat de pulsen in die massage vanaf mijn schouders niet verder gingen dan mijn bekken, terwijl bij een volledige ontspanning ze helemaal tot in mijn tenen voelbaar zijn. Ik bemerkte het tijdens de massage, wilde er meteen over nadenken, maar heb me toch weer kunnen concentreren op de handen van de masseur waardoor ik niet in mijn hoofd schoot. Dat was heel fijn.

Oei, wat herkenbaar

Na afloop benoemde de masseur het. Heel fijn dat zij het ook had gemerkt. We hebben er even over gesproken en ik ben erover gaan nadenken en heb in mijn vakliteratuur wat opgezocht. Een vastzittend bekken kan staan voor niet meebewegen, vastzittende patronen niet loslaten terwijl de tijd daar wel rijp voor is. Oei, dat is even een heel helder signaal van het lichaam zeg! Ik herken het en leer dat ik nu echt iets moet doen aan die situatie. Dankzij de massage is me dit helder geworden.

Al een paar weken is ‘Verbinding’ mijn thema, zocht ik dat eerst buiten mezelf, het werd al gauw helder dat het om de verbinding met mezelf gaat. Dat word door deze massage ook weer bevestigd. Hoe fijn! En hoe waar zijn de woorden van lang geleden toen ik in gesprek was met de moeder van het vriendje van mijn zoon!

Regelmatig laten masseren

In mijn massages maak ik dit wekelijks mee bij mijn klanten, mooie inzichten die soms meteen en soms veel later komen. Je ziet ze op het moment dat je eraan toe bent. Op het moment waarop je je lichaam signalen waarneemt en echt luistert. Dus ik pleit ervoor dat ieder mens zich met regelmaat laat masseren.

Verified by MonsterInsights