De hoofdrol in je eigen levensverhaal

by | 23 februari 2021 | in de maatschappij, Persoonlijke ontwikkeling

Vrouwen hebben grote krachten in zichzelf die voor een groot deel bepalen wat ze doen en hoe ze zich voelen. Daarnaast zijn er de invloeden van de stereotypen uit de cultuur waarin ze opgroeien en wonen. Jean Shinoda Bolen is een bekend Amerikaans-Japans psychiater in de traditie van Carl Gustav Jung. Zij heeft de kwaliteiten van de godinnen uit de Griekse mythologie beschreven tot archetypische innerlijke patronen. De godinnen in elke vrouw. De verhalen van de Griekse godinnen zijn al meer dan drieduizend jaar actief in de menselijke verbeelding.


Kennis van de godinnen verschaft vrouwen een middel om zichzelf en hun relatie keten te begrijpen. Bovendien geven deze patronen inzicht in wat voor de een wel motiverend, frustrerend of bevredigend is, een voor de ander juist niet. De godin in elke vrouw is een theorie die juist gebaseerd is op de verschillende patronen die vrouwen in zich hebben. Er is niet een correct model van de normale vrouw. Het geeft ook mannen inzicht over vrouwen en hun onderlinge verschillen.

Archetypen
De grote krachten zijn de innerlijke patronen of archetypen. Ze veroorzaken grote verschillen tussen de individuele vrouwen. Er zijn vrouwen die een monogaam huwelijk of relatie of kinderen nodig hebben om zich goed te voelen. Er zijn andere vrouwen die juist veel waarde hechten aan hun onafhankelijkheid en zich concentreren op het realiseren van doelen die voor hen belangrijk zijn. Er zijn ook vrouwen die heel graag veel alleen zijn en merken dat spiritualiteit belangrijk is.

In elke vrouw een andere godin
Vanuit de godinnenvisie komt dat omdat in elke vrouw een andere godin actief is. Alle vrouwen hebben meerdere godinnen in zich. Hoe gecompliceerder de vrouw, hoe groter de kans dat er talloze godinnen in haar actief zijn. En daarin kan iets wat belangrijk is voor de een, weer zinloos zijn voor een ander deel in haar.

Godinnenreis
Mijn interesse in de godinnen is al van jaren. Het boek van Bolen bestudeer ik met regelmaat en ben er op verschillende manieren actief mee. De bekende Godinnenavonden bij VakantieAnders en de Godinnenreis. Deze zijn gebaseerd op de godinnen in elke vrouw. In de godinnenreizen gebruiken we de verschillende archetypen om je eigen innerlijke patronen te onderzoeken. In verbinding met elkaar, vrouwen die samen op reis gaan en hun ervaringen en ontdekkingen willen delen om te groeien.


Een soort mislukte mannen volgens Jung
De beroemde psychiater en grondslaglegger van de psycho-analyse Sigmund  Freud (1856-1939) heeft de krachtige kanten van vrouwen wel  gesignaleerd, maar het paste niet in het tijdsbeeld van de 19e  eeuw. In zijn visie waren vrouwen een soort mislukte mannen.


Een mannelijkheidscomplex volgens Jung
De andere beroemde psychiater Carl G Jung (1875-1961) heeft in de 20e  eeuw de animus/anima theorie  ontwikkelt. Hij stond milder tegenover het vrouwelijke, maar was toch van mening dat vrouwen met uitgesproken mannelijke eigenschappen aan een ‘mannelijkheid complex’ leden. Ook hij beschouwde dit als een afwijking. De animus/anima theorie gaat ervan uit dat elke vrouwen een mannelijk element (animus) in zich heeft en elke man een vrouwelijk element (anima).

Een nieuwe kijk op vrouwen dankzij Bolen
J. S. Bolen heeft met haar nieuwe kijk in de 70-er jaren van de 20e eeuw met haar godinnen theorie de  psycho-analyse opgefrist.

Op mijn gemak met de verschillende archetypische vrouwen
Ik ben graag in vrouwengroepen. Ik voel me op mijn gemak met de verschillende archetypische vrouwen. In mijn werk heb in veel te maken met vrouwen en hoor veel verschillende levensverhalen of delen daarvan. Bovendien ben in zelf een vrouw, dochter, zus, moeder, grootmoeder, nicht, vriendin en echtgenote. In elke rol komen andere aspecten van mijn vrouw zijn aan bod. Dit allemaal bij elkaar maakt het mooi en compleet.

Wil je mee op godinnenreis?
De godinnenreizen zijn voor vrouwen die meer willen weten en ontdekken over de godinnen kwaliteiten in zichzelf. In verbinding met elkaar en van elkaar leren. In groepen van 6-8 personen gaan we op reis. Wil je meer weten van de godinnen en ook mee op godinnenreis (online) gaan? Lees hier meer of bel me als je er vragen over hebt. (0645770370)

Verified by MonsterInsights