Coronatijd geeft ruimte voor bezinning.

by | 30 april 2020 | in de maatschappij, Massage, Massage opleiding

Het is allemaal zo anders dan dat we het bedacht hadden voor dit voorjaar. En misschien voor nog wel langer. Vol goede moed en stuiterend van enthousiasme wilde ik na een heerlijke vakantie van een hele maand, in maart weer aan de slag gaan. De eerste week verliep goed, veel individuele massages en een massageweekend met onder meer een workshop Hotstone massage. Daarin heeft elke deelnemer weer de weldaad van de warme stenen gevoeld en de diepe ontspanning die dat geeft.

Grimmiger

De week erna werd het grimmiger, handen schudden werd afgeraden en knuffelen was plots uit den boze.   Ik moest er nog beetje om gniffelen, ik zag de ernst nog niet helemaal. Dat veranderde toen de horeca en scholen dicht gingen. Ik had nog twijfels over het uitoefenen van mijn vak. Wilde er eigenlijk ook niet aan, al mijn geplande workshops zaten vol en de voorbereidingen liepen goed.
Maar goed, inmiddels is het allemaal niet toegestaan en ligt mijn massage opleiding èn de workshop èn de individuele behandelingen helemaal stil. Ik vind het vreselijk en mis het masseren en de contacten en de reuring die dat met zich meebrengt.

Er borrelt van alles

Toch vind ik vertrouwen en kansen. Maak nu massage filmpjes, heb een online magazine voor VakantieAnders gemaakt en loop over van ideeën voor de toekomst. Er borrelt van alles, mijn lichaam voelt als een tintelend vat en draait overuren. Ik zie overal inspiratie, in boeken, tijdschriften, films, de natuur, in mijn  schoongemaakte huis en in mijn hoofd. Titels van blogs ploppen zomaar op.
Ik ben creatief in mijn denken, in mijn handelen en ik voel rust. Een fors proces is in mij op gang. Dat is moeilijk en prettig want het geeft in zichten en ruimt op. Ik leef me uit in de keuken met telkens weer andere vegetarische gerechten die spontaan ontstaan of volgens een nieuw recept.

Mijn handen zijn sensoren

Nadenken over de toekomst, hoe verder, wanneer weer de massages vervolgen, hoe dat straks vorm te geven. Wat blijft en wat wordt anders? Het is geweldig leuk om hierover na te denken en mee bezig te zijn.
Massages blijven, hoe dan ook. Bij de Hotstone, kruidenstempels en kokos massages gebruik ik voorwerpen om mee te masseren. Bij de LomiLomi is er een heel intens contact met handen en onderarmen. Bij alle andere massages zijn mijn handen in contact met de gemasseerde. Dat kan ook niet anders. De huid moet worden aangeraakt en mijn handen zijn sensoren.
Tijdens mijn reis door Peru  heb ik de Inca massage geleerd, die wil ik hier ook gaan doen.
De opleiding blijft bestaan, het leren masseren op de Mazzaze manier is een persoonlijk ontwikkelingstraject.

Toe aan een verdieping

Maar er is meer, de coaching die ik nu vaak informeel in het voor en na gesprek doe. De artikelen die ik verzamel en inkoop kunnen ook worden uitgebreid. De massage ervaringen raken levensthema’s aan die bespreekbaar worden.  Durven, denken en voelen bij elkaar brengen, jezelf beter leren kennen. Mazzaze is toe aan een verdieping, Mazzaze is zwanger! Van iets wat er komen gaat, als uitbreiding op wat er is.

Geverifieerd door MonsterInsights