Nadat ik Lilian (38 jaar) al een paar keer heb gemasseerd vraag ik of ze het goed vindt dat ik ook haar buik masseer. Eerder wilde ze dat niet en nu durft ze het wel aan, ze voelt zich vertrouwd en op haar gemak bij mij.

Ik start de massage en na een kwartier kom ik bij haar buik. Ik voel eerst de spanning, haar ademhaling schiet omhoog. Ik ga rustig door met langzame bewegingen en al gauw zakt haar ademhaling. Ik zie dat ze haar best doet om het toe te laten en ik weet dat ze het graag wil. Het gaat goed en ze kan zich langzaamaan ontspannen. Ze ligt met haar ogen dicht op tafel, de muziek speelt zacht en er rolt een traan over haar wang. Er volgen er meer en Lilian laat ze gaan. Mooi! 
Na de massage vertelt ze dat ze het heerlijk vindt om daar te worden aangeraakt, dat dit nu ze single is niet vaak meer gebeurt. Ze is heel blij dat ze nu een buikmassage heeft ontvangen, dat wil ze de volgende keer weer.

Bloot geven

Het meest spannende lichaamsdeel om te laten masseren is voor veel mensen de voorzijde van de romp, de buik en borst. Zeker voor vrouwen. Het komt voor dat mensen een hele lichaamsmassage willen, maar dat deel liever overslaan. Dat is jammer, want het is juist een heel belangrijk gebied om ook te laten masseren. Het is spannend en kwetsbaar; je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot. De oordelen over je eigen lichaam zijn er. 

Je opgeslagen emoties er laten zijn

De buik is het gebied waar je je emoties opslaat. Het bekende gezegde ‘ik krijg er buikpijn van’ als iets te moeilijk is, duidt hierop. Of ‘de vlinders in je buik’ als je lekker verliefd bent. Of ‘ je hebt je buik er van vol’ als je ergens genoeg van hebt.
Op je buik raak je emoties zoals verdriet, vreugde, angst, blijheid, koestering en kwetsbaarheid aan. Bij een buikmassage voel je deze emoties sterk en dat doet wat met je. Het roert je tot tranen, je voelt je gezien, je voelt je beschermd of je ontspant. De reactie die komt, mag er zijn en dat zorgt voor een beweging, het krijgt ruimte en het is een stap in verwerking, acceptatie of inzicht. Hoe mooi is dat?

Acceptatie van haar buik

Jaren geleden masseerde ik Loes, drie maanden na haar buikoperatie. Haar buik was nog gevoelig en ze wilde daar nog niet door mij worden aangeraakt. Ik respecteerde zonder meer haar wens en sloeg dat deel over. Een maand later kwam ze terug voor een massage en vertelde me dat het niet goed voelde na de vorige keer. “Het gebied dat juist extra aandacht nodig had, hebben we gewoon overgeslagen” zei ze. Dat was achteraf niet fijn en voelde niet compleet voor haar. Die keer heb ik wel haar buik gemasseerd en dat voelde veel beter. Daarna vertelde ze dat de buikmassage haar had geholpen in het accepteren van haar buik zoals die nu is. 

Veiligheid

Massage is een manier om in veiligheid je eigen lichaam te voelen, signalen waar te nemen en te ontdekken wat er speelt in je lijf. Het mooiste is een hele lichaamsmassage, alles staat met elkaar in verbinding. Dat maakt het compleet.

Wil jij ook een massage ervaren waarbij ook je buik wordt aangeraakt?
Neem contact met mij op en we maken een massage afspraak.

Open chat