Waar zitten je gedachten wanneer je masseert?

by | 22 juni 2022 | Massage opleiding, Ontspanning

Deze vraag komt van Katrin en heb ik nog nooit eerder gekregen! Ik moet er wel om lachen want ik vind het een grappige vraag, ik kan me voorstellen dat iemand denkt dat ik vanalles denk over de persoon die op mijn tafel ligt. En dat is ook zo! Maar het zijn professionele gedachtes, die alles te maken hebben met wat ik aan het doen ben. Namelijk iemand een zorgvuldige een persoonlijke massage aan het geven.

Blootgeven

Ik ben me er terdege van bewust dat iemand zich letterlijk bloot geeft als hij of zij op mijn massagetafel plaatsneemt. Letterlijk bloot omdat veel of alle kleding uit gaat voordat ze op de tafel stapt en ik een doek over haar heen leg. Maar ook figuurlijk bloot, want iemand die een massage gaat ontvangen geeft zich over aan mijn handen. Er mogen aanrakingen volgen.
Fysieke aanrakingen die ook mentaal raken. Body en mind gaan immers samen. Een massage ondergaan is aangeraakt worden. Als masseur word ik ook aangeraakt door het geven van een massage, daar over straks meer.

Wat houd je bezig?

Voordat je (bij mij) op de massagetafel gaat liggen hebben we eerst een gesprek over wat je bezighoudt en waar je in je lichaam graag aandacht aan wist geven. Waar in je lijf voel je spanning of emotie die past of hoort bij wat jou bezighoudt.

Focus

In de massage die volgt stem ik daarop af. Bovendien worden er tijdens de massage ook lichaams- signalen zichtbaar of voelbaar. Dat kan vanalles zijn, van koude voeten tot warme onderrug en van harde spieren tot pijnlijke blokkades. Al die waarnemingen neem ik mee in de massage van dat moment. Daar zijn ook mijn gedachten. Focus op wat er nu is. Mijn handen volgen, de reacties van gemasseerde waarnemen  en voortdurend openstaan voor de signalen die er zijn.

Waar let ik op?

Tijdens een massage komen er ook woorden of korte zinnen naar boven in mijn hoofd. Ik check al masserend of in deze woorden herken en of ik ze moet integreren in mijn massage. En zo ja, welk effect heeft dat? Het komt ook voor dat ik tijdens het geven van een massage oefeningen “bedenk” die ik wil doorgeven.
Er zijn emoties bij de gemasseerde waarin actief aandacht aan geef Dat kunnen tranen zijn, dat is prima maar ik wil wel weten hoe dat voor de ander is. Of hij/zij er oke mee is of dat het even andere aandacht nodig heeft.
De ademhaling is ook een belangrijk signaal om in de gaten te houden, is deze hoog of laag, wat kan ik ermee doen. Wat zie ik op de huid? Welke conditie heeft de huid, droog of uitslag. Wat kan dat betekenen?

Veilig je verhaal doen

Er zijn ook mensen die veel praten tijdens de massage, zeker als iemand druk is in haar hoofd of iets moeilijks meemaakt. Het is heel veilig om je verhaal te kunnen doen terwijl je met je hoofd naar beneden ligt en er geen oogcontact mogelijk is. Er zijn situaties waarin ik luister naar wat er vertelt wordt, maar er zijn ook situaties waarin ik ruimte maak voor het gesprek en er wel oogcontact bij maak, dus de ander uitnodig om even te zitten. Veel praten betekent dat je met je aandacht in je hoofd bent en minder bij je lichaam. Het gebeurt ook dat ik mensen vraag om de woorden te bewaren voor later, voor na de massage.

Als masseur word ik ook aangeraakt. Door mijn aanrakingen gebeurd er wat bij de ander en dan is het een wisselwerking. Ik bescherm mezelf zodat de emotie van de ander niet bij mij binnen komt. Dat is echt belangrijk om dit vak goed te kunnen doen.

En om terug te komen op de vraag van Katrin, waar denk je aan? Aan dit alles dus. Daarmee zijn mijn gedachten genoeg gevuld tijdens de massage.

Verified by MonsterInsights