Verliefd op een boek

by | 9 oktober 2023 | Jaartraining

“Laat je aanraken, dus. Maar raak ook vooral jezelf aan. Je kunt een hand op je hart leggen, je ogen uitwrijven, je nek masseren, jezelf bekloppen, jezelf beetpakken en aaien. Ook jezelf moet je natuurlijk aanraken met ontspannen handen, met aandacht, zonder het doel en zonder hebberigheid. Er zijn talloze manieren waarop je je eigen lichaam het gevoel kunt geven dat het veilig, gekoesterd, gevoeld en verzorgd is. Dat geeft een gevoel van verbinding met jezelf.” * Precies dat! Dat wat ik zo belangrijk vind in mijn Mazzaze-praktijk is gewoon al opgeschreven door iemand. In een boek.

Kun je verliefd zijn op een boek? Omdat het zo bij je past. En jezelf herkent in de teksten en steeds opnieuw erin wilt lezen. Een handzaam boek van echt papier dat je heerlijk kunt vastpakken. En gemakkelijk in je tas past zodat je het mee kunt nemen om elders in een leeg moment even erin te lezen.

Ik denk dat het kan, want ik ben het.

Het boek waar ik zo dol op ben gaat over lichaamsbewustzijn, over houden van je lichaam. Met alle effen en oneffenheden. Het is een perfect woordenboek voor alles wat mijn lijf me vertelt, ook als ik niet direct luister.

Dit onderwerp past nu ook goed bij mij omdat ik met Mazzaze mijn nieuwe jaartraining aan het ontwikkelen ben. Een training gebaseerd op veel ervaringen uit de massage weekenden en zomercursussen, waarin massage en lichaamswerk samengaan. In deze jaartraining geef ik de deelnemers tools om te leren masseren. En omdat ik ervan overtuigt ben dat je beter masseert als je je eigen struggels met je lichaam hebt doorleeft, vraag ik ook aan alle deelnemers aan de jaartraining om hun lijf opnieuw te leren kennen. Waar reageer je op? Kietelen? Stevige druk? Wat vind je akelig? Waar geniet je van? Als je je eigen lichaam kent, kun je ook de signalen van de man of vrouw op je massage tafel herkennen. Oordeelloos. Daardoor is de hele jaartraining een persoonlijk ontwikkelingstraject waar je leert naar je lijf te luisteren zonder het oordeel serieus te nemen. En, nog belangrijker, met je lichaam samen te werken, niet ertegen in. Het maakt je gezonder, meer ontspannen en gelukkiger.

Unieke jaartraining

In de Mazzaze jaartraining staan lichaamsgerichte oefeningen op het programma die ik uit mijn hele leven haal, uit opleidingen, trainingen en workshops. De oefeningen geven je meer inzicht in jezelf. Het is een unieke jaartraining die alle deelnemers een rijker leven biedt. Want je komt  meer in verbinding bent met jezelf, met hoofd, hart en buik. Met verstand, gevoel en emotie. Drie belangrijke pijlers met lichaamssignalen. Je bent meer een eenheid met jezelf.

Het boek inspireert me, het daagt me uit om verder na te denken over wat ik nu precies wil in de jaartraining, om puntjes op de i te zetten.  Ik houd van mijn lichaam, ook van mijn oneffenheden. Dat is wel een strijd die regelmatig probeert groot te worden, maar ik kan hem aan. In liefde voor mezelf. Dat gun ik jou ook!

*citaat uit “Vrienden worden met je lijf”
 Lichaamsbewustzijn als levensbelang
Lisette Thooft.

Geverifieerd door MonsterInsights