Te dik voor een massage?

by | 11 november 2020 | in de maatschappij, Persoonlijke ontwikkeling

“Ik zou best wel eens een massage van jou willen hebben” zegt Linda op een feestje, “maar ja ik heb zulke theezakjes, dat ziet er echt niet uit, dus ik ga echt niet bloot op jouw tafel liggen”. Het is al zeker 9 jaar geleden dat Linda dit tegen mij zei. Ik was met stomheid geslagen, ook om haar lach erbij. Ik begreep het eerst ook niet, wat bedoelt ze nu toch dacht ik nog. Maar ze was helemaal in haar element, ze had een drankje op en het volgende glas wijn ging er ook lekker in. Ze was alweer met iemand anders aan het praten en het moment waarop ik kon vragen wat ze bedoelde was voorbij. Ik keek nog even naar haar houding, bewegingen en lach. Ze had wel plezier maar ik zag ook een trieste kant, ze verstopte zich achter haar lach met de drankjes en vlotte babbels. Langzaam aan snapte ik dat ze haar borsten bedoelde, die vind ze te klein en te slap.

Een verlangen

Het is me altijd bijgebleven dat gekke moment op het feestje. Ik heb me vaak afgevraagd waarom ik niet meteen iets gezegd heb. Maar het is de verbazing geweest die mij even van mijn à propos bracht. Nu kan ik er wel om lachen. En nu ben ik zover dat ik me niet laat overrompelen door dit soort opmerkingen. Ik heb ze al vaak gehoord en kan nu meteen zien dat er een vraag onder zit, of een verlangen. Mijn reactie is nu ook heel anders.

Heb er buikpijn van

Samen met Barbara wandel ik in het bos. We praten over een kwestie uit haar werk waar zij mee zit. Ze is gevraagd door haar leidinggevende om een klus te doen die ze liever niet wil doen. Maar hoe pakt ze dat aan? Wat kan ze zeggen om die klus niet te hoeven gaan doen? Heeft ze er vertrouwen in dat ze wordt gehoord? Het is een moeilijke situatie waar ze al een paar dagen mee rond loopt. Ze heeft pijn in haar buik ervan, ze wordt er heel onrustig van en heel prikkelbaar. Door het uit te spreken voelt ze al een klein beetje ruimte komen. “Ik zou wel een massage willen” zegt ze dan, “maar ja met mijn dikke lijf op jouw tafel , daar begin ik niet aan.”

Geruststelling

Ik vraag haar waarom ze een massage wil ontvangen. En dan is ze heel duidelijk in haar antwoord, ze wil aangeraakt worden, gerustgesteld en de emotie en spanning die ze voelt in haar buik weg laten masseren. Dat kan, is mijn antwoord en ‘je bent van harte welkom om op mijn tafel te komen liggen. Helemaal zoals je bent. Ik leg een warme doek en deken over je heen en ga je dan pas masseren. Ik bouw het langzaam op en jij kunt elk moment de grens aangeven.’  Ik kijk haar aan en zie een voorzichtige glimlach op haar gezicht. “Och, wat fijn, wat lief, ik denk erover na. Misschien kom ik wel.”

Welk overtuigingen heb je

Onderweg terug naar huis denk ik weer aan de opmerking van Linda over haar theezakjes. Wat een nare opmerking is het toch eigenlijk. Ik weet wel dat ze het met een grapje zei, maar toch. De ondertoon is er ook. Hoe ziet zij zichzelf, mag ze er wel zijn van zichzelf?
Overtuigingen die je over jezelf hebt zijn ook belangrijk voor je handelen. Vind jij het waard dat je iets doet wat je graag wilt? Vind jij dat je het verdient? Vind je dat het mag? Gun jij het jezelf? Welke beperkende gedachten houden je tegen om te doen wat je wel graag zou willen?

Signalen van je lichaam

Iedereen mag een massage ontvangen. Sterker nog, het is juist goed voor iedereen om een massage te ontvangen, om de zachtheid te voelen. Om je lichaam positieve aandacht en aanrakingen te geven. Door iemand die je vertrouwt. Om jezelf beter te voelen, te ontspannen en te waarderen. In al mijn jaren als masseur heb ik al zo vaak meegemaakt dat de gemasseerde ervan opknapt. Dat hij of zij signalen van het lichaam heeft gekregen die er echt zijn. Om iets mee te doen. Om voor jezelf te zorgen.

Ondersteuning van de massage

En Barbara is het aangegaan, ze heeft een afspraak gemaakt en met trillende knieën is ze de 1e keer naar me toe gekomen. Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en heeft ze al drie keer een massage ontvangen. De spanning in haar buik is minder, ze heeft de niet-gewilde-klus op haar werk besproken en dat heeft wel wat losgemaakt. Ze heeft een luikje opengezet en daarin heeft ze de ondersteuning van de massage nog nodig. De volgende afspraak is gemaakt.

Verified by MonsterInsights