Knuffels en huidhonger, een komisch duo.

by | 7 april 2024 | in de maatschappij, Jaartraining

Ze hebben alles met elkaar te maken. Knuffels zijn omhelzingen en huidhonger is het verlangen naar aanrakingen. Met een knuffel kun je een begin maken om huidhonger te bevredigen. Ik vind het belangrijk dat elk mens erkent dat hij of zij huidhonger heeft of minstens zich ervan bewust is dat aanrakingen gezond zijn en zelfonderzoek doet naar zijn eigen behoefte daaraan. Het geeft je een beter lichaamsbewustzijn en je kent beter je behoeften.

Aanraken is van levensbelang. Meteen bij de geboorte begint het al, een baby kan niet zonder aanrakingen. Hij overleeft het zelfs niet als hij niet wordt vastgehouden en vertroeteld. Tijdens de opvoeding speelt aanraking een cruciale rol.
Aanraken bevordert een veilige hechting  met zijn ouders en het kind leert om liefde te uiten.

Aanraken blijft belangrijk

Ook als je opgegroeid en volwassen bent:
Bij verdriet geeft een streling  troost,
bij begroeting geeft een handdruk  vriendelijkheid,
bij  vreugde versterkt een knuffel het  geluksgevoel,
bij vriendschap stimuleert een omhelzing de verbinding en
bij romantiek versterkt liefkozing de intimiteit.
En aanraking geeft ook fysieke positieve reacties zoals regulering van de hormoonhuishouding, het stimuleren van bloedsdoorstroming en verlichting van pijn. Om er maar een paar te noemen.

Machtsmisbruik

MeToo en de covidmaatregelen hebben geen goed gedaan aan de noodzaak voor aanraking. Sterker nog, beiden hebben angst voor aanrakingen gecreëerd en vergroot. Bij de pandemie werd uit voorzorg 1,5 m afstand verplicht gesteld. MeToo heeft aandacht gevraagd voor seksueel wangedrag en machtsmisbruik. MeToo kent ook een vorm van machtsmisbruik aan de andere zijde. Zoals in dit voorbeeld:
Ik werkte als manager In de thuiszorg met twee collega’s een man en een vrouw. Eric, mijn mannelijke collega is een zeer integere man. In zijn team van verpleegkundigen zijn twee vrouwen  het niet eens  met een besluit dat Eric heeft genomen. Ze protesteren heftig. Eric wikt en weegt en bespreekt de hele kwestie met ons èn onze leidinggevende. Hij blijft bij zijn eerder genomen besluit. De dames in kwestie voelen dat als een groot onrecht.
Na een week ontvangt Eric een brief met een aanklacht, hij wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Eric leest  de brief met dit bericht hardop aan mij en onze andere collega voor, hij  trekt wit weg. Het enige wat hij nog  haperend uitbrengt  is dat hij het niet heeft gedaan, dat het echt niet waar is. Als hij dan de namen van de schrijfsters opnoemt weten wij ook dat dit niet klopt, dat het niet waar kan zijn. Eric wordt door de organisatie volgens protocol per direct op non actief gezet gedurende het onderzoek. Het is misselijk makend. Na een paar weken wordt uit het onderzoek  duidelijk  dat er van ongewenste aanrakingen geen sprake was, maar dat de twee vrouwen hem een hak wilden zetten. Ze zijn direct op staande voet ontslagen Eric mag terug aan het werk. Het heeft hem geschaad. Dit voorval heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het was zo onrechtvaardig wat er gebeurde en de vrouwen hebben een vorm van machtsmisbruik gepleegd. Ik ben ervan overtuigd dat positieve aanrakingen afnemen uit angst voor dit soort beschuldigingen.

Uitdaging

In mijn werk ontmoet ik veel mensen die te weinig worden aangeraakt, die  grote huidhonger hebben of bang zijn voor aanrakingen. Soms is aanraken onbekend en andere keren ligt er een trauma  ten grondslag aan angst voor aanrakingen.
Voor mij is het een  uitdaging om mensen die het spannend vinden, vertrouwd te maken met positieve aanrakingen. Het ervaren en de rijkdom ervan te voelen. Ik raak  veel mensen aan, ik masseer, knuffel en  houd handen vast. Met respect en aandacht. Dat wordt altijd gewaardeerd. Het voegt iets toe, het geeft verbinding en vertrouwen. En dat zorgt voor groei en stabiliteit.


In een handenmassageworkshop was een man enorm ontroerd door de zachte aanrakingen aan zijn handen, hij was diep geraakt. Op zijn 56e had hij dit nog nooit eerder zo ervaren. Het was geweldig. In een andere workshop was een vrouw geroerd door zachte strelingen op haar rug, ‘wat mis ik dat’ zuchtte ze terwijl de tranen over haar wangen rolden.

Jaartraining

Bij Mazzaze en mijn jaartraining gaat het altijd over aanraken en aangeraakt worden, welke effecten hebben aanrakingen, welke signalen geeft  jouw lichaam jou? Het is een uitgebreid zelf onderzoek en persoonlijke ontwikkeling. Huidhonger en knuffels gaan hand in hand samen.


Carla Pleijers

Geverifieerd door MonsterInsights