Hoe een voetenmassage nekklachten kan verminderen.

by | 17 april 2020 | Massage, Ontspanning

Van zijn werkgever krijgt hij deze massage cadeau, omdat hij een langere periode onder hoge druk moet presteren. Het duurt even voordat hij een afspraak maakt, want hij weet echt niet wanneer. Hij is dan ook verbaasd dat zijn drie collega’s hier wel al tijd voor hebben gevonden.

Met een diepe zucht

Nu staat hij wat onwennig in de massagesalon, niet zo goed wetend wat hem te wachten staat. Zijn enige ervaring zijn twee massages op vakanties in een zonnig oord, lang geleden. Ik vraag hem waar hij behoefte aan heeft. Dat is een massage aan zijn rug, nek en schouders, die zijn pijnlijk en gespannen zegt hij meteen. Ik stel voor om de hele de achterzijde te masseren. Hij stemt ermee in, gaat op zijn buik op de massagetafel liggen en slaakt een diepe zucht.

Veel energie bij zijn voeten

Ik tast met lichte en wat stevigere aanrakingen over het doek zijn lichaam af om te voelen en te ontdekken hoe ge- of ontspannen hij ligt. Bij zijn voeten voel ik meteen heel veel energie, daar zit spanning. Ik houd ze even vast met beide handen en puls vanaf zijn voeten zijn lichaam. Dat gaat niet meteen gemakkelijk, wat logisch is; hij vindt het spannend wat er gaat gebeuren. Ik neem me voor om aan het einde zijn voeten ook te masseren.

Waarom stop je?

Nadat ik zijn benen heb gemasseerd en aan zijn rug begin, zakt zijn ademhaling dieper. ‘Het is fijn’ zegt hij ‘en ik voel meer dan mijn rug alleen.’ ‘Wat voel je dan?’ vraag ik hem. ‘Mijn voeten voelen plots heel anders.’ ‘Mooi dat je dat voelt’ antwoord ik en vertel hem dat ik bij zijn voeten ook veel spanning voel en ze daarom extra wil masseren. ‘Oké’ zegt hij en ademt weer diep in. Hij is er helemaal bij met zijn aandacht en ik heb het idee dat hij precies volgt wat ik doe. Dat mag, maar het is ook een vorm van controle, van niet over willen of kunnen geven. Zijn lichaam beweegt mee. Hij ‘helpt’ mij als het ware, dat hoeft niet. Ik maak pulsen en hij vraagt waarom ik stop. Grappig, want hij voelt het kennelijk niet. Dat gebeurt wel vaker. Als ik de pulsen wat steviger maak voelt hij het wel weer.

Voeten aanraken

Bij het aanraken van zijn voeten voel ik ze ontspannen terwijl ik ze vasthoud en zachtjes masseer. Ik vraag hem of hij zelf zijn voeten wel eens masseert. ‘Nee, maar wel de voeten van mijn vriendin’ zegt hij. Ik adviseer om hem om ook zijn voeten eens op haar schoot te leggen, zodat zij zijn voeten kan masseren. Aandachtig vasthouden is ook heel ontspannend. ‘Of neem eens voetenbadje met Keltisch zeezout’ stel ik hem voor, in de wetenschap dat aandacht voor zijn eigen voeten goed voor hem is. Dat heeft een gunstig effect op zijn hele lichaam tot en met zijn schouders, nek en hoofd aan toe. Hij gelooft het en hij is blij met de tips die hij zeker wil uitproberen.

Blij dat ik gekomen ben

Bij zijn vertrek merk ik een aarzeling, hij zoekt naar woorden. Dan zegt hij: ‘Dank voor deze massage, het was heel anders dan in het buitenland en ik ben blij dat ik ben gekomen. Mijn nek voelt lekker ontspannen nu.’ Met een vriendelijke glimlach loopt hij de deur uit.

Geverifieerd door MonsterInsights