Een onaangeraakt lichaam is een ongelukkig lichaam

by | 4 juni 2021 | Massage, Ontspanning

Een recensie over de wereldwijde bestseller ‘The body keeps the score’ van Bessel van de Kolk door Wouter van Noort in NRC raakte mij. Het gaat over de ontvreemding van je lichaam. Dat trauma’s zich manifesteren in je lijf. In onze westerse cultuur is er weinig aandacht voor in de gezondheidszorg. We zijn te sterk gericht op hoofd en denken, te weinig op het lichaam en voelen.

In je lijf
Ik word blij van deze tekst omdat in het er mee eens ben. Omdat ik het ook zo herken in mijn werk als masseur en opleider. Zelfs in mijn werk bij VakantieAnders. Ik ontmoet veel mensen die te weinig verbonden zijn met hun lichaam. Emoties, trauma’s, verdriet, het zit allemaal vast in je lijf. En dat heeft, of je het wilt of niet, te maken met je functioneren.

Cadeautje voor Tessa
Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het verhaal van Tessa. Ze krijgt een massage bij mij. Het is cadeau van een vriendin. “Omdat ze dat nu wel goed kan gebruiken in een zware tijd voor haar. Misschien vindt ze troost in een massage, dat gun ik haar zo.” Als Tessa bij mij komt vertelt ze dat twee voor haar belangrijke mensen in zeer korte tijd zijn overleden en in dezelfde week begraven. Ze mist hen allebei.

Plots rolt er een traan
Dit cadeau van haar vriendin vindt ze geweldig en gaat vol verwachting op mijn massagetafel liggen. Ik voel tijdens de massage dat ze ontspant. Haar ademhaling gaat steeds dieper. Dan kom ik met mijn handen bij haar buik, het lichaam spant even aan. En zakt weer dieper in ontspanning. Dan rollen er plots wat tranen over haar wangen. Ik masseer zacht haar buik en houd mijn handen even stil. Haar adem vindt zijn weg naar haar buik.

Een gat in mijn buik
Na de massage vertelt ze dat het aanraken van haar buik ‘psychisch’ pijn deed. “Alsof er een groot gat zit” zegt Tessa en ze kijkt me doordringend aan. “Je buik is je plaats voor emoties , daar worden ze opgeslagen en zijn bij aanrakingen voelbaar. Je mag jouw verdriet vasthouden. Om het te koesteren door handen op je buik leggen, je verdriet toelaten om het te verwerken.” Er verschijnt een glimlach op haar gezicht. Dat gaat ze doen.

In verbinding
Bij de volgende massage vertelt ze dat ze het heel troostend voelt. Het helpt haar. Elke avond als ze in bed ligt en haar verdriet sterk aanwezig is legt ze haar handen op haar buik. Soms aarzelend en soms overtuigend. Ze merkt dat dat elke keer verschillend is. Het geeft haar een gevoel van rust en aanvaarding. Het voelt alsof ze haar verdriet echt beetpakt. Het is er en het mag er zijn. Soms met tranen denkend aan de mensen die ze zo mist. Het vasthouden van haar buik maakt het verdriet tastbaar. Soms raakt ze overdag ook haar buik aan en merkt dat het haar helpt om even stil te staan bij wat er is. Om daarna weer haar focus op iets anders te leggen.

Een mooi voorbeeld van het in verbinding met je lichaam zijn. En van daaruit beter in je vel te zitten, goed te functioneren. De recensie sluit af met de conclusie “Heel basaal kun je stellen dat een onaangeraakt lichaam, een ongelukkig lichaam is.” Ook daar sluit ik me bij aan.

Aanraken en geraakt worden!
Neem contact met mij op voor een massage.

 

Geverifieerd door MonsterInsights