De kracht van etherische olie

by | 22 november 2021 | Massage, Massageweekenden

Etherische olie is een vluchtige aromatische vloeistof die wordt gewonnen uit planten en hun vruchten. De kwaliteit van de olie wordt bepaald door de chemische bestanddelen van de plant zoals  bijvoorbeeld de plaats waar de plant groeit, de zuiverheid van de omgeving, het oogstseizoen en het distillatieproces (93%) of persing.

Beschermende eigenschappen van planten

Sinds mensen de kracht van deze etherische olie hebben ontdekt is het ook helder dat het om zuivere olie moet gaan om het optimale effect ervan te kunnen benutten. Etherische oliën hebben de beschermende en afweringsversterkende eigenschappen van de planten. Er is veel onderzoek naar de werking van etherische oliën gedaan. Ze ondersteunen processen in de emotionele, fysieke en spirituele genezing. Het wordt gebruikt bij het maken van parfum, smaakmakers en in aromatherapie.

Etherische of essentiele olie?

Etherische olie wordt soms essentiele olie genoemd en omgekeerd. Er is geen verschil. De aanduiding essentiele olie komt van het engelse woord dat hier extract betekent. Het woord etherisch komt uit het Grieks van het woord aither dat ‘lucht van de hemel’ betekent.

Ondersteunende stimulans die lekker ruikt

Etherische olie is  in vet oplosbaar waardoor het makkelijk in de huid trekt. Ik vind het prettig om deze olie toe te voegen aan de basis olie om te masseren. Om daarmee extra aandacht te geven aan het proces waar de gemasseerde inzit. Een natuurlijk ondersteunde stimulans. Bovendien ruikt het lekker. Ik maak veel gebruik van lavendel, sinaasappel, pepermunt, eucalyptus en kruidnagel.
Lavendel is verzachtend en is goed te gebruiken ter ontspanning bij het slapen gaan.
Sinaasappel helpt bij het verminderen van bezorgdheid en werkt ontspannend.
Pepermunt stimuleert de oplettendheid en het geheugen
Eucalyptus helpt bij hoge bloeddruk en
Kruidnagel is pijnstillend, ontstekingsremmend en werkt goed bij huidinfecties.

Het zweet breekt me uit

In mijn voorbereidingen op de komende massages ben ik bezig met de etherische oliën. Deze voeg ik toe aan de basisolie die ik gebruik. Bij het klaarmaken van een flesje olie met kruidnagel toevoeging vielen er een paar onverdunde druppels op de blote huid van mijn arm. Het prikte enorm en om het te verzachten spoelde ik het af  met wat water.
Na een paar minuten breekt het zweet me uit, word ik duizelig en misselijk. Mijn maag draait zich om en ik reageer heftig met krampen. Ik weet niet wat me overkomt. Ik kan niets anders doen dan gaan liggen en alert blijven, ik voelde me enorm beroerd.
Na een half uur zakt het weg en voelde ik me langzaamaan weer beter, na weer een half uur is er niets meer aan de hand. Ik ga op onderzoek uit en ontdek dat kruidnagel olie niet op de blote huid mag komen. En als dat toch gebeurt, zeker niet spoelen met water, want dan trekt het nog dieper in de huid, Dat veroorzaakt klachten. Dat was het dus! Wat een heftigheid.


In het massage weekend van 11-13 maart 2022 is er een workshop waarin je leert welke oliën je goed kunt gebruiken bij massages. En welke olie goed voor jou is bij het ontvangen van een massage.

Geverifieerd door MonsterInsights